Stiltecentrum

Arendstraat 35, Oosterhout

Stiltecentrum in d evoormalige Heilig Hartkerk Lees verder

De kerk van het H. Hart van Jezus in Oosterhout is een vroeg voorbeeld van herbestemming van een kerk. Al in 1972 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken, maar men wilde niet dat het kenmerkende silhouet van de drie neogotische torens verloren zou gaan.

In 1881 lieten de paters jezuïeten deze kerk bouwen; P.J. van Genk was de architect. Vrij uniek voor een katholieke kerk waren de verdiepingen links en rechts. Het gebouw moest immers 500 kerkgangers kunnen herbergen en het beschikbare bouwterrein was krap bemeten. Overigens behoorden veel kerkgangers van deze paterskerk tot de Oosterhoutse elite. Mogelijk hing dat samen met de aanwezigheid van jezuïeten, die doorgaans meer hebben gestudeerd dan een gemiddelde parochiepriester.

In 1978 werd de kerk, inmiddels gemeente-eigendom, afgebroken, maar de voorgevel, met zijn drie torens, mocht blijven staan. Op de plaats van het schip en het koor kwam een binnenhofje. Beeldhouwer P. Nuyten had er een galerie; hij plaatste er een beeldje van een biddende jezuïet. In 1996 werden onder de torens een kapelletje en een stiltecentrum ingericht.

Arendstraat 35, Oosterhout