Foodblog: Chepas proeverij bij Chefz Proeflokaal

Chefz Proeflokaal is sinds de zomer van 2012 gevestigd in een monumentaal pand aan de Markt midden in het hart van Oosterhout, met prachtig uitzicht op de grote kerk. Bij binnenkomst worden onze jassen aangenomen door de eigenaar Dré de Jong.

Heerlijk proeven bij Chefz proeflokaal 

We besloten om plaats te nemen aan een tafel bij het raam en met een glas witte wijn te toasten op de avond. Chefz straalt een gezellige en intieme sfeer uit. In het restaurant staan acht tafels, waarvan één familietafel (daaraan kun je met een grotere groep tafelen) en twee borreltafels. Door de inrichting en aankleding komen we binnen in een warm restaurant waarbij we ons meteen welkom voelen. 

Nadat we een gezellig tafeltje toegewezen kregen door het personeel en de sferen in ons opgenomen hadden, besloten we voor de chepasproeverij te gaan. Dit is een collectie van kleine gerechten, die steeds per twee worden geserveerd. Voor degenen die het lastig vinden om keuzes te maken, is dit de perfecte oplossing. Het zijn verkleinde gerechten die op de menukaart staan en bieden zo de mogelijkheid om meerdere gerechten van Chefz te leren kennen.


We begonnen met een carpaccio van rode biet met Truffelde Ventadour (geitenkaas) en majoraan en de Gravad Lachs met wasabi mayonaise en zoetzure groenten. Het bord was mooi opgemaakt en ontzettend kleurrijk. Ik begon met de zalm. Hoewel ik geen echte zalm liefhebber ben, heb ik enorm genoten van de zachte textuur en fijne smaakcombinaties van het gerechtje. De zoetzure groenten sloten goed aan bij de kruidige zalm.

De rode biet carpaccio geeft een enorme smaak explosie. Het is totaal niet wat je verwacht voordat je de eerste hap neemt. De kleuren zijn intens, net zoals de smaak. De bite van de sla en de pijnboompitjes maken het helemaal af. Zeker een voorafje wat ik vaker ga nemen.

Als tweede gang van de proeverij kregen we een bospaddenstoelensoep met room, broodstengels en pesto dip. Het was wederom weer mooi opgemaakt en rook heerlijk. De soep was zacht en rijk van smaak, de pesto dip met de broodstengels sloten hier perfect bij aan. 


Het leuke van de proeverij is dat iedereen aan tafel tegelijk zijn eten krijgt en je niet hoeft te wachten voor een ander zijn gerecht krijgt. Je eet hetzelfde als je tafelgenoot en dat zorgt ervoor dat je niet gaat kijken naar het bord van iemand anders maar dat je je ervaringen over de gerechten kan delen.

Als derde gang kregen we gelakte scampi’s met fetuchinne samen met steak tartaar met kappertjes, sesam en komkommer geserveerd. De gelakte scampi’s waren wederom een mooi plaatje om te zien en heerlijk in combinatie met de frisse zeewier. 


De steak tartaar had een heerlijk frisse smaak in combinatie met de kappertjes, de komkommer en de bite van de sesam. Ik had zelf nog nooit eerder tartaar op en was positief verrast door de smaak en structuur. 

Als vierde gang werd een risotto en een mesclun salade geserveerd. De risotto werd geserveerd met shi-take, Italiaanse kruiden en parmezaanse kaas. Het gerecht had een volle, rijke smaak. De mesclun salade zag er mooi kleurrijk uit en was heerlijk met de geserveerde parmaham. De rijke smaak van de parmaham werd mooi in evenwicht gebracht met de mesclun salade, de tomaatjes en de walnoten. Het was een fijn fris gerecht dat mooi aansloot bij de volle smaak van de risotto.

Vervolgens werd een kaasplankje geserveerd met drie verschillende soorten kazen; Le Nez de Napoleon, Shropshire Blue en Cravazina. Naast de kazen werd jam en krentenbrood opgediend. Een mooi geheel, in combinatie met de verschillende smaken van de drie kazen.


We sloten af met een dessert dat bestond uit glühwein-ijs, een stoofpeertje, merengue en karamelsaus. Het stoofpeertje was heerlijk zacht en het zuurtje van het glühwein-ijs maakte de smaak compleet. Het was een mooie afsluiter van een fijne avond. De bediening zorgde ervoor dat het ons deze avond aan niks ontbrak. De chepasproeverij laat je vele smaken ervaren en is zeker een aanrader!

Tags: foodblog, Chefz Proeflokaal